Overslaan en naar de inhoud gaan

2e leerjaar

Jasmin Henderickx

Leerkracht 2e leerjaar

Welkom in de zeesterretjesklas!

In het tweede leerjaar staat er heel wat op het programma.

Tellen tot 20 leerden we in het eerste leerjaar, aan de hand van een twintigveld. In het tweede leerjaar wordt dit een honderdveld! We leren er dus optellen en aftrekken tot 100. Ook de maal- en deeltafels tot 10 worden er aangeleerd.

De letters van het alfabet kennen we al. In het tweede leerjaar maken we kennis met enkele spellingafspraken en leren we een heleboel onthoudwoorden schrijven. Zo weten we aan het eind van het schooljaar of een woord met ‘ei’ of ‘ij’ geschreven wordt en waarom we ‘baard’ met een ‘d’ schrijven, ook al horen we een ‘t’ aan het eind van het woord. Ook de katten-, beren-, honden-, paarden- en bloemenafspraak wordt aangebracht in het tweede leerjaar! Dit klinkt nu nog een beetje vreemd, maar de juf legt dit allemaal uit tijdens de spellinglessen.
Niet alleen correct schrijven is belangrijk, ook aan netjes en verzorgd schrijven hechten we veel belang. Tijdens de lessen schoonschrift leren we de hoofdletters schrijven.
Verder leren we ook vragen beantwoorden bij teksten, dialoogjes voeren met elkaar, wat samenstellingen zijn en nog zoveel meer.
Ook lezen gaat al vlot, maar dit blijven we oefenen, zowel in de klas als thuis. Zo kunnen we samen leuke verhalen leren kennen!

Wat gebeurt er als een mug je prikt?
Hoe werkt een bel?
Groeien bananen aan een boom of aan een struik?
Hoe bouwt de spin een web?
Op al deze vragen krijg je een antwoord in de leerrijke lessen wereldoriëntatie. 
We gaan ook af en toe op stap om de omgeving rondom ons te verkennen.

We spelen toneel in de dramalessen, knutselen in de lessen beeld, gooien onze beentjes los tijdens de lessen beweging, werken met de Ipad in de lessen media en zingen uit volle borst in de muzieklessen!

We turnen wekelijks en gaan tweewekelijks zwemmen in Aquatopia!
Ook een bezoekje aan de bibliotheek van Herdersem staat tweewekelijks op onze planning.
Doorheen het schooljaar maken we nog andere leuke uitstapjes.

Kortom: er valt heel wat te beleven in het tweede leerjaar!
Juf Jasmin